Ak sa chystáte kúpiť laminátovú podlahu,  môžete mať veľa otázok ohľadom jej montáže a údržby. Teraz Vám zodpovieme najčastejšie otázky.

Často kladené otázky o laminátových podlahách

Ak sa chystáte kúpiť laminátovú podlahu, môžete mať veľa otázok ohľadom jej montáže a údržby. Teraz Vám zodpovieme najčastejšie otázky.

Ak sa chystáte kúpiť laminátovú podlahu,  môžete mať veľa otázok ohľadom jej montáže a údržby. Teraz Vám zodpovieme najčastejšie otázky.

 

Z čoho sa vyrábajú laminátové podlahy?


Laminátové podlahy sa vyrábajú v pomere viac ako 90% z dreva, ktoré pochádza z kontrolovaného lesníctva. Jeho zložky sú plne recyklovateľné a ekologické.

 

Čo presne znamená trieda použitia?


Trieda použitia zobrazuje odporúčané oblasti použitia, tj. v ktorých miestnostiach je možné danú laminátovú podlahu použiť, či je vhodná na obytné alebo komerčné použitie.

 

Môže sa používať aj v kúpeľni?


Tradičné laminátové podlahy nie sú odolné vplyvu vody a vlhkosti, preto sa nemôžu používať v mokrých miestnostiach s vysokou vlhkosťou, napríklad v kúpeľni. Poškodenie podlahy vyplývajúce z vplyvu vody a vlhkosti nie je možné opraviť v prípade bežných laminátových podláh. Vďaka novému vývoju sú teraz k dispozícii vodeodolné laminátové podlahy, ktoré sú odolné voči vplyvu vody až 24 hodín, a je možné ich používať aj v kúpeľni.

 

Aký je kročajový hluk a ako sa dá znížiť?


V prípade použitia nevhodnej podložky, laminátovú podlahu charakterizuje zvýšená intenzita kročajového hluku. Zvuková izolácia sa dá zabezpečiť použitím podložiek a pomocou vhodnej podložky sa dá výrazne znížiť priestorový hluk.

 
Prečo sú potrebné soklové lišty?


Soklové lišty sa používajú na estetické ukončenie podlahy pri stenách a iných zvislých kontaktných plôch. Zakryjú dilatačnú medzeru a za niektorými typmi sa môžu schovať káble.

 

Aká je veľkosť súvislého povrchu, ktorý je možné vytvoriť?


Maximálna súvislá plocha, ktorú je možné pokryť panelmi je 8 metrov priečne a 10 metrov pozdĺžne. Pri väčších povrchoch by mali byť zachované minimálne 15 mm dilatačné škáry. Dilatačnú medzeru je potrebné tiež vytvoriť pri vykurovacích potrubiach a medzi jednotlivými miestnosťami.

 

Laminátová podlaha je vhodná aj na podlahové kúrenie?


Áno, dá sa používať aj na podlahové kúrenie, v skutočnosti je to jediná podlahová krytina na báze dreva, ktorú je možné podľa príslušných technologických pokynov použiť aj na podlahové kúrenie.

 

Ako a s čím sa dá čistiť laminátová podlaha?


Povrch laminátových podláh je hygienický a ľahko sa čistí. Na denné čistenie stačí vysávač, metla alebo zmeták. Prípadné škvrny je možné ľahko odstrániť vlhkým poutieraním, pričom sa môžu použiť čistiace prostriedky vyvinuté na tento účel. Na umývanie podlahy nepoužívajme veľa vody, ak sa na podlahu dostane tekutina, čo najskôr ju odstráňme a zabezpečme rýchle vysušenie podlahy.

 

Čo robiť v prípade mechanického poškodenia?


Ak je povrch podlahy poškodený, môže sa na odstránenie nedostatku použiť vosková tyčinka, ktorá je k dispozícií v niekoľkých odtieňoch k laminátovým podlahám.

 

 

Môže sa laminátová podlaha umiestniť na každú starú podlahovú krytinu?


S výnimkou metrážnych kobercov je možné ju umiestniť aj na staré krytiny. Z exitujúcich podlahových krytín sú pre pokládku laminátových podláh vhodné dobre priľnavé, nosné dlažby, keramické krytiny, staré PVC alebo podobné pevné a nosné povrchy. Staré drevené podlahy (ak sú suché, nosné a nie sú prehnité) nie je potrebné odstrániť, musia sa však upevniť všetky pohyblivé časti. Nové panely by sa mali položiť kolmo na starú podlahovú dosku a v prípade potreby by sa mala po celej ploche urobiť slepá podlaha.

 
Dá sa použiť na obklad steny alebo stropu?


Laminátová podlaha sa neodporúča na strop, ale môže sa použiť na zvislé povrchy.

 

Môžu sa laminátové podlahy používať vonku?


Laminátové podlahy sa nemôžu používať v exteriéri.

 

 

Odporúčajú sa pre alergikov, obsahujú nejaké škodlivé látky?

Tento typ podlahy sa odporúča predovšetkým pre alergikov, pretože sa ľahko čistí, povrch je hygienický a nevypúšťa škodlivé látky.

 

Je možné lakovať laminátovú podlahu?

Laminátová podlaha by sa nemala lakovať. Výhoda laminátovej podlahy spočíva práve v tom, že sa jedná o produkt pripravený na okamžité použitie, ktorý po položení nevyžaduje žiadnu dodatočnú úpravu ani údržbu.

 

Pozrite si náš sortiment laminátových podláh!